Αντίκτυπος της έρευνας

Επιστημονικό επίπεδο


Ενδελεχής χαρτογράφηση των πρακτικών γραμματισμού ελληνόπουλων νεομεταναστών. Μέσα από τον όγκο υλικού που θα συλλεχθεί, θα αντληθούν συμπεράσματα όχι μόνο για τις ταυτότητες των παιδιών και το είδος των πρακτικών στις οποίες συμμετέχουν (σχολικές-μη σχολικές, συμβατικές-ψηφιακές), αλλά και για τον ρόλο των κοινωνικών πρωταγωνιστών σε αυτές τις επιλογές.




Μέσα από τη συνεξέταση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης θα προκύψουν παιδαγωγικές προτάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής σε ελληνόπουλα με νεομεταναστευτικό υπόβαθρο.


üΣχολικές πρακτικές (τρόπος διδασκαλίας της ελληνικής, διάβασμα στο σπίτι, διαφορές ανάμεσα στη διδασκαλία της ελληνικής και των υπόλοιπων γλωσσών στο τοπικό σχολείο)

üΜη σχολικές πρακτικές (ψυχαγωγία – βιβλία, τηλεόραση, κοινωνικά δίκτυα, βιντεοπαιχνίδια —ποπ κουλτούρα)

üΓλωσσική χρήση (ελληνικά και άλλες γλώσσες, διαγλωσσικότητα -translanguaging, μη λεκτική επικοινωνία)

üΕλληνική κουλτούρα (σύνδεση με πατρίδα, ζύμωση με τοπικούς πολιτισμούς)

üΡόλος της οικογένειας στις επιλογές του/της εφήβου (στρατηγικές των γονέων για το μέλλον του παιδιού τους, επαφές με συγγενείς στην Ελλάδα)

üΡόλος των φίλων (κοινές δραστηριότητες, γλώσσες επικοινωνίας)

üΔημογραφικά στοιχεία (κοινωνική τάξη, φύλο)

üΡόλος της θρησκείας (συμμετοχή σε λατρευτικές πρακτικές)


Κοινωνικό επίπεδο


→ Η έρευνα θα συμβάλει στην παραγωγή διδακτικού υλικού για μια σημαντική μερίδα Ελληνισμού (οι Έλληνες νεομετανάστες αριθμούν περίπου τους 500.000). Ο σχεδιασμός προτάσεων που λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες ζωής των παιδιών και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους είναι επιταγή της εποχής, με δεδομένο ότι το υπάρχον υλικό που αξιοποιείται είναι παλαιό και απευθύνεται σε μαθητές μιας άλλης εποχής.

→ Το διδακτικό υλικό θα υποστηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική πρωτίστως σε Έλληνες νεομετανάστες και δευτερευόντως σε ομογενείς.

→ Οι προτάσεις της παρούσας έρευνας θα συνεισφέρουν στη θωράκιση της ελληνικής ταυτότητας των νεομεταναστών, στοιχείο που θα επιτρέψει όχι μόνο τη διατήρηση των δεσμών με την Ελλάδα, αλλά και μια ομαλότερη επιστροφή τους μελλοντικά.